אלכוהול הוא סם
אלכוהול הוא סם. העובדה שהוא חוקי לא עושה אותו פחות סם. העובדה שהוא זמין בחברה שלנו בכל מקום ובזול, לא עושה אותו פחות סם. עובדות אלו עושות את האלכוהול ליותר מסוכן במיוחד בכבישים, ביחסים בין אישיים שלא לדבר על אלימות מילולית ופיזית כלפי אנשים קרובים.
מה זה סם?
סם הוא ביסודו של דבר רעל.
מהו רעל?
כל חומר שפועל על הגוף ו/או על המיינד באופן ומשבש את התהליכים הטבעיים שלו.
איך הכמות הנצרכת משפיעה?
זה די ברור. ככל שלוקחים יותר חומר רעיל כך יכולת ההשפעה שלו גוברת.
אפשר להבחין בשלושה שלבים של השפעה על הגוף לגבי כל חומר רעיל, יחסית לכמות שמכניסים אותו לגוף.
1. כמות מעטה פועלת כחומר מעורר (מגביר פעילות)
2. כמות גדולה יותר פועלת כחומר מרדים (מדכא פעילות)
3. כמות גדולה עוד יותר פועלת כרעל ויכולה להרוג את האדם.
בוא ניקח מספר דוגמות מהחיים
קפאין הוא סם, לכן קפה הוא דוגמא.
מאה כוסות קפה קרוב לודאי יהרגו אדם, עשר כוסות קפה קרוב לודאי ירדימו אותו. שתיים שלוש כוסות הן מעוררות. זהו סם נפוץ מאוד. הוא לא מזיק ביותר, היות שנדרשת כמות כה גדולה ממנו כדי להשפיע. לכן הוא ידוע כחומר מעורר.
ארסן ידוע כרעל. עם זאת כמות זעירה של ארסן היא חומר מעורר, מנה הגונה ממנו מרדימה את האדם, וכמה גרגרים הורגים אותו.
אלכוהול
בוא נסתכל על אלכוהול. נכיר ונבחין בשלבי ההשפעה שלו.
כמות קטנה ממנו פועלת כחומר מעורר (מגביר פעילות), זהו בעצם השלב הרצוי והחוכמה היא להישאר בשלב הזה ולא לעבור לשלבים הבאים של ההשפעות שלו.
כמות גדולה יותר פועלת כחומר מרדים (מדכא פעילות), זה מוכר כאשר יש לך נפילת אנרגיה, כבדות ועייפות גוברת, הדיבור הופך להיות איטי כבד. והתנועות מגושמות. זה השלב שבו האדם נחשב שיכור.
כמות גדולה עוד יותר פועלת כרעל ויכולה להרוג את האדם. זה די נדיר, אבל לא בלתי אפשרי, אנשים בדרך כלל מגיעים לשלב השני ורוצים לישון. אבל בגלל שלאדם ששותה אין כבר שליטה, והאלכוהול זמין ללא הגבלה (כמו בחתונות עם בר חופשי) יכולים לקרות אסונות.
לדעת איך לשתות
לפעמים צעירים להוטים יתר על המידה להגיע לשלב הראשון של ההשפעה - מעורר פעילות. והם שותים כוס אחת ועדיין אין השפעה. במקום לחכות ולתת לאלכוהול לעשות את העבודה שלו, הפיתרון שלהם הוא לשתות עוד אחת ועוד אחת כדי שההשפעה תגיע כבר.
זאת טעות. כיוון שהם עלולים למצוא את עצמם עוברים לשלב השפעה 2 מהר מאוד. אלכוהול לא תמיד פועל באופן מיידי, ויש לו זמן שלוקח לו להשפיע. לכאן אם אתה בכוס הראשונה ייתכן ולא תצטרך להתחיל את הכוס השנייה בכלל אם תשתה לאט יותר, ההשפעה הרצויה שהיא - שלב אחד - מעורר פעילות תגיע.
לכן אלכוהול צריך לשתות לאט, אחרי הצ'ייסר, תחכה כחצי שעה לערך, ואז תתחיל להרגיש את ההשפעה של שלב 1.
הערות המחבר
ייתכן שההדרכה שאני נותן כאן, נוגדת את תרבות השתייה ואת האינטרסים הכלכליים של אלו המתפרנסים מאלכוהול, אבל היא בהחלט טובה עבור המשתמש, בריאותו, שפיותו וגם חבריו ומשפחתו.
המאמר מבוסס על החוברת "תשובות לסמים" המבוססת על עבודותיו של ל. רון האברד.